Thursday, 11 January 2018

Parallella Rynkor - Pipveck

Parallella rynkor/pipveck (cartridge pleats på engelska) liknar stripade rynkor både i utseende och sömnadssätt, men det finns viktiga skillnader. Parallella rynkor sys på ett sätt som gör att de vinklas ut från kroppen nästan som på gångjärn och ingen extra volym hamnar i plaggdelen de sys mot. De lämpar sig därför perfekt för till exempel klänningskjolar och vida ärmar. Då traskanten är exponerad användes parallella rynkor främst på plagg som sällan eller aldrig tvättades, alltså som regel inte på underkläder. Parallella rynkor kan endast sys för hand, så ett visst mått av tålamod krävs. Resultatet gör dock att det är värt det.


Börja med biten som ska rynkas, här är det en klänningskjol. Vik ner några centimeter i det som ska bli midjan på kjolen – om du vill kan du kasta för hand (eller zick-zacka/overlocka på maskin om du hellre vill det) traskanten först, men för normal användning med tyger som inte repar upp sig alltför mycket är det sällan nödvändigt. Pressa. 


Sy minst tre rynktrådar, parallellt med varandra, med jämna och fina stygn så att rynkorna blir lika djupa sedan. Ju tunnare tyg desto kortare stygn för att slutresultatet ska bli bra, glesa rynkor är inte snyggt. Använd en tråd som kommer att tåla påfrestningen när du drar ihop rynkorna, och som inte kommer att vara alltför uppenbar på det färdiga plagget, rynktrådarna lämnas nämligen kvar.


Dra försiktigt i alla rynktrådarna samtidigt, tills det rynkade partiet har rätt längd. Fäst trådarna.


Se till att rynkorna är jämnt fördelade: att märka ut fjärdedelar, åttondelar eller sextondelar på partiet som ska rynkas och plaggdelen det ska sys mot innan rynktrådarna dras åt är en bra idé, annars blir det lätt obalanserat. Här matchas märktråden i kjolen mot en söm mitt fram på livet.


Lägg det rynkade partiet räta mot räta med det stycke det ska fästas mot. Detta stycke kan vara enkelt, eller som här ha en passpoal som kommer att sitta mellan de två tygstyckena. Börja sy fast rynkorna, en eller två kaststygn i varje rynka och mot kanten på tyget de sys mot. Ha inte en för svag tråd till detta, men inte heller en som är så stark att tyget går sönder innan tråden gör det – en trasig söm är lättare att laga än ett trasigt tyg. Eftersom rynktrådarna sitter kvar och håller ordning på rynkorna så är det enkelt att fästa dem på nytt om tråden går av.


Klart! Från avigan ses att rynkorna bildar en kant som vid plaggets användning kommer att vinklas utåt, men inget byls hamnar i själva midjan.


Sett från rätsidan ser man perfekt jämna och parallella rynkor, en detalj som ger ditt plagg ett mycket välarbetat och historiskt utseende.


Rynkorna kunde variera i djup och användning från årtionde till årtionde – titta på bilder av bevarade plagg för att få det rätt.

No comments:

Post a Comment