Monday, 31 July 2017

Sprund Mitt i Ett Tyg

På skjortor, särkar, folkliga kjolar, borgerliga underkjolar, klänningskjolar för både kvinnor och barn med mera klipptes sprund upp mitt i tyget för att man skulle komma i och ur plaggen. Sprund i en redan existerande söm var inte lika vanliga under första halvan av 1800-talet, även om de såklart förekom. Inom vissa folkdräktsområden kan sättet dessa sprund ska sys på vara specificerade, men för alla andra situationer kommer här en liten guide till hur sprund mitt i ett tyg kan sys.


Mät hur djupt ditt sprund ska vara och klipp försiktigt upp det så trådrakt som du kan. 


Vik in en smal sömsmån. På plagg i linne, bomull och siden behöver du göra en dubbelvikt fåll, men beroende på plaggtyp bör den inte vara bredare än 7 mm. På till exempel barnplagg, särkar och skjortor får den gärna vara smalare – här är den 3 mm. På valkade ylleplagg räcker det ofta med en enkelvikt fåll, inte bredare än 1 cm. 

Börja fålla sprundet. Du kan använda fållstygn eller förstygn beroende på vilken effekt du vill ha, här används fållstygn.


När du kommer ner till botten av sprundet så får du låta vikningen sluta i intet. 


Gå över till att sy langett- eller knapphålsstygn runt den klippta kanten.


Fortsätt tills du kommit lika långt på andra sidan sprundet och återgå sedan till den sorts stygn du använde först. Fålla klart sprundet.


Vill du förstärka sprundet och minska risken att det rivs upp vid av- och påklädningar så kan du sy en träns en liten bit från botten. Man kan göra avancerade och mycket dekorativa tränsar, men här visas en både snabbsydd och funktionell variant. Sy några långa stygn från sida till sida – här används dubbel tråd, men det är en smaksak. Se till att stygnen är lika långa. 


Sy sedan langett- eller knapphålsstygn tätt, tätt runt trådarna, tills de bildar en stadig träns. 


Fäst tråden.
Klart!

No comments:

Post a Comment